På svenska

Namn: Topias Tanskanen
E-post: aamunvaloa [ät] gmail [punkt] com
Född: 1992
Interessen: Tro, teologi, hebreiska och andra semitiska språk, capoeira, frisbeegolf, internet, dataspel, musik, skrivande och översättande av gamla texter
Favoritfilmer: Drunken Master, Tonari no Totoro, Ghost In The Shell 2: Innocence, Postman Blues, Snobben, kampsportsfilmer
Favoritböcker: Dragonlance, Övärlden, Sagan om häxkarlen, Bibeln, Alkemisten, Siddhartha (Herman Hesse), Mika Waltari, JP Ahonen

Jag är forskardoktor i gammaltestamentlig exegetik vid Åbo Akademi. Just nu forskar jag i den tidiga syriska receptionshistorien av Jesajaboken (mestadels Afrahat) och hör till forskarteamet i ett forskningsprojekt ”Jesaja i gränslandet mellan judiskt och kristet” som stöds av Inez och Julius Polin institut för teologisk forskning samt Finlands Akademi. Mer om min akademiska karriär samt möjliga open access -publikationer hittas i Åbo Akademis forskningsdatabas.

Jag disputerade i ämnet gammaltestamentlig exegetik vid Åbo Akademi i maj 2023 med avhandling ”Jacob, the Torah, and the Abrahamic Promise: Studies on the Use and Interpretation of the Jacob Story in the Book of Jubilees” som blev ”med beröm godkänd.” Professor Loren T. Stuckenbruck fungerade som opponent. Svenska sammanfattningen till avhandlingen samt själva avhandlingen hittas här.

Tron i den treenige Gud definierar mitt liv, eller åtminstone strävar jag efter det. Teologin, särskilt exegetiken är ett stort intresse av mig. Dessutom gillar jag undervisa om kristendomen. Eftersom jag blivit skolad i Åbo Akademi på svenska, så är det möjligt för mig att också undervisa eller hålla föredrag på svenska, dock med lite finsk brytning. Om du är intresserad, så ta gärna kontakt med mig.

Jag tycker också om dataspel. De har influenserat min barndom och ungdom mycket och även numera har de en del i mitt liv. Nintendo, Valve och BioWare har kanske varit de mest viktigaste spelare inom dataspelindustri för mig.

Dessutom spelar jag frisbeegolf så mycket som jag hinner. Jag försöker alltid att utmana mig själv med nya frisbeegolfbanor här i Finland och utomlands.

Min svenskspråkiga blogg heter Gryningsljuset som jag skrev i början av 2010-talet då jag lärde mig svenskan för att kunna studera teologi vid Åbo Akademi. Bloggen är dock inte aktiv just nu.

Uppdaterad 20.06.2023